Over mij

Mijn naam is Fransie Leenders. Na 17 jaar gewerkt te hebben in de gezondheidszorg, psychiatrie en een herstellingsoord, ben ik me gaan verdiepen in adem en stem.

In 2009  ben ik begonnen met de 3 jarige zangopleiding bij Borg Diem Groenenveldt te Amsterdam. In 2013 heb ik na nog een verkort 4de jaar de zangopleiding Adem, Stem en Boventonen afgerond. Daarnaast heb ik in 2011 een 2 daagse intensieve workshop, Adem- en stempedagogiek gevolgd bij Maria Hoeller.

In  2012 heb ik de 6 daagse training Subjectieve Anatomie gevolgd bij Franz-Peter Menge.

In 2014-2015 ben ik me verder gaan ontwikkelen in de adem en heb ik een ademjaartraining gevolgd bij Diet Dijmons in Utrecht/Austerlitz, Praktijk Adembewust.

De training voor lichaamsgerichte professionals met als aandachtspunten: anatomische en fysiologische aspecten van de autonome adem leren kennen, diagnostiseren en behandelen.

Naast de adem ben ik me in 2016 ook weer gaan verdiepen in de stem bij Het Lichtenberger Instituut fur angewandte Stimmpsychologie.

17-18 juni heb ik een einfuhrungssemeniar gevolgd en in 2017 heb ik deelgenomen aan de Lichterberger Sommer een 5 daagse training met als thema: Psychologische kernthemas, verdieping en ervaring, uitbreiden van de sensoriek, lijfervaring. Overdragen van muziekoefeningen en waarneming. Concert.

En wat betekent adem en stem dan voor mij!!

In al die jaren in mijn vak als aktiviteiten-arbeidstherapeut/teamleider heb ik honderden mensen mogen begeleiden. In een scala van activiteiten: arbeid, kleding maken, creatieve activiteiten, ontspanningsoefeningen en muziek. Samen steeds op zoek naar nieuwe vaardigheden en mogelijkheden. Wat me altijd geïnspireerd heeft is de eigenheid van ieder mens.

In mijn werk met asielzoekers leerde ik; Stel je eens voor: je laat alles achter, je huis, je familie en je moet opnieuw leren je weg te vinden!! In een omgeving, cultuur die je niet kent. Hoe kwetsbaar en krachtig ben je dan?

Zo voelt voor mij de reis van de ervaarbare adem en de stem. Een weg van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Nieuwe ruimtes ontdekken. Grenzen en begrenzing ervaren. Je durven te laten zien. Je plek innemen. Zingen vanuit de zitbotjes, voelen met de rug, skeletbewustzijn ervaren. Adem-vocaalruimtes leren onderscheiden. Je lijf inzetten bij het zingen. Geraakt worden en weer kwetsbaar durven zijn.

Het werken met de ervaarbare adem en stem heeft voor mij de weg geopend in een ontdekkingsreis naar mezelf. Adem is voor mij een universele taal voorbij de beperktheid van het ego. Door fysiek en heel tastbaar bezig te zijn met kleine oefeningen, brengt het je iets heel groots.

Namelijk de verbinding met jezelf!!

foto Cial